8 грудня – День Просвіти

«Просвіта» має жити вічно. Україні ніколи не буде забагато світла цивілізації: в нових умовах нашого буття — в центрі просвіченої Європи — той смолоскип і та зоря хай запалають новим могутнім світлом — не для засліплення сусідів, а для того, щоб вони побачили нас, зацікавились нами і визнали собі рівними», – слова лауреата Шевченківської премії, Героя України, Почесного голови «Просвіти» Романа Іваничука.
147 років тому, у Львові, на установчих зборах «Просвіти» Дмитро Січинський виголосив: «Через просвітництво до національного самоусвідомлення та самостійності української держави». Ця ідея відображена в установчих документах і напрямах майже півторастолітньої діяльності товариства «Просвіта» – української громадської організації культурно-освітянського спрямування. Змінювалися лише обставини та форми роботи.
Як відомо, Товариство «Просвіта» виникло в 1868 році в Галичині як противага антиукраїнським течіям у культурному житті: полонізаторській, підтримуваній цісарською владою, – з одного боку, і москвофільській, – із другого. Галицькі москвофіли, що займали тоді панівне становище у Львові, дуже ворожо сприйняли ідею створення Товариства.

Саме 8 грудня 1868 року у Львові, в залі Міської Стрільниці (тепер вул. Лисенка), відбулись перші установчі збори Товариства «Просвіта», на які прибуло 65 делегатів. Так зародився просвітянський дух, що згодом став всеукраїнським.

Вітаємо просвітян  та усіх, хто несуть і втілюють ідеї просвітництва, із Днем народження Товариства! Зичимо миру, сили, мужності, мудрості і ПРОСВІТЛЕННЯ!
Будьмо разом у Дусі і Слові!Доєднуйтесь, хто небайдужий!
Слава Україні!

Comments are closed.