Про міжнародний конкурс екологічних проектів

Просимо довести до відома вчителів та учнів про проведення конкурсу екологічних проектів «Всеукраїнський юнацький водний приз» – національного етапу міжнародного конкурсу Stockholm Junior Watre Prize.
Інформація про даний конкурс розміщена на сайті МЦЕНТУМ:
http://www.mcentum.edukit.cv.ua/news/id/193/vn/Міжнародний-конкурс-екологічних-проектів-Всеукраїнський/.
Пакет документів та порядок оформлення конкурсних проектів зазначені в Положенні про конкурс, що додається. Учасникам необхідно надіслати документи не пізніше 8 лютого 2016 року на електронну адресу МЦЕНТУМ: mcentum@meta.ua.

ПОЛОЖЕННЯ ПРО КОНКУРС «ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ЮНАЦЬКИЙ ВОДНИЙ ПРИЗ»

1. Загальні положення Конкурс «Всеукраїнський юнацький водний приз» (надалі – ВЮВП) проводиться в Україні з 2004 року видавництвом «ЕКОінформ», з 2013 року Українскьке Водне Товариство «ВотерНет» (надалі – Організатор) як національний етап в Україні міжнародного конкурсу Stockholm Junior Water Prize (Стокгольмський юнацький водний приз, надалі – SJWP). Стокгольмський юнацький водний приз з 1997 р. щорічно проводить Stockholm Water Fundation (Стокгольмський водний фонд) та адмініструє Stockholm International Water Institute (Стокгольмський міжнародний водний інститут). Патронує конкурс Її Королівська Високість Принцеса Швеції Вікторія. ВЮВП проводиться під патронатом Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки, молоді, сім’ї і спорту України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово- комунального господарства України за співпраці з хіміко- технологічним факультетом НТУУ «Київський політехнічний інститут», Національним еколого-натуралістичним центром МОНУ, КП «Водно-інформаційний центр», ДП «НДКТІ міського господарства» та ПАТ «АК «Київводоканал». Організатор ВЮВП — офіційний представник в Україні Stockholm International Water Institute — проводить в Україні національний етап Stockholm Junior Water Prize. Кваліфіковане журі визначає переможця ВЮВП для участі у SJWP. Мета проведення конкурсу ВЮВП – залучення молоді до вирішення проблем збереження та раціонального використання водних ресурсів. Предметом «ВЮВП» є роботи (проекти), присвячені науково- технічним та соціальним аспектам водокористування – раціональному використанню води, забезпеченню суспільства якісною питною водою, мінімізації водоспоживання у всіх галузях народного господарства, збереженню та поліпшенню якості води, керуванню водними ресурсами, їх захисту тощо. Усі проекти повинні мати дослідницьку частину (опис експериментів і спостережень конкурсанта) та результативну частину. Бажано, щоб проекти містили і технічні розв’язки проблем збереження та раціонального використання водних ресурсів.

2. Право участі У конкурсі ВЮВП можуть брати участь учні ЗОШ та студенти навчальних закладів І та ІІ рівнів акредитації віком від 15 до 20 років. Студенти навчальних закладів ІІІ та ІV рівнів акредитації не можуть брати участі у конкурсі. На конкурс приймаються проекти, виконані однією особою або групою осіб. При колективному виконанні роботи для участі у фіналі в Києві допускається не більше 3-х учнів. На ВЮВП можна подавати роботи, які вже брали, беруть або братимуть участь в інших конкурсах.

3 Оформлення матеріалів на ВЮВП

а) заявка на участь у ВЮВП повинна надійти на адресу Організатора не пізніше як за два місяці до фінальної частини, яка відбувається у Києві (переважно в середині квітня, докладні терміни оголошуються на веб-стор. Організатора в кінці року, що передує).

б) комплект матеріалів для участі у ВЮВП можна надсилати відразу ж після оголошення термінів фінального етапу в Києві, але не пізніше як за півтора місяця до початку фіналу.

Матеріали треба надіслати електронною поштою на адресу, вказану в оголошенні, і вони повинні складатись із:

● проекту в трьох частинах: текстовій (реферат) викладеній державною та (бажано) англійською мовами, ілюстративній (банер або плакат) та демонстраційній (фото макету, факультативно);

● довідки з місця навчання;

● копії паспорту(ів) учасника(ів) або іншого документа(ів), що його (їх) замінює(ють); Якщо останні дві позиції неможливо вислати електронною поштою, їх можна вислати звичайною поштою, але сам проект обов’язково повинен мати е-версію, в іншому випадку журі його не розглядатиме. Якщо переможцем конкурсу стане проект, викладений лише державною мовою, – учасник повинен буде перекласти цю роботу й інші супровідні матеріали англійською мовою для участі у SJWP у Стокгольмі, так само як і бути готовим захищати роботу у Стокгольмі теж англійською. При всіх інших рівних показниках перевага надаватиметься проектам, поданим і презентованим відразу двома мовами.

4. Порядок проведення ВЮВП Для організації конкурсу Організатор створює оргкомітет і журі. Конкурс відбувається в кілька етапів:

● проведення конкурсу в окремих регіонах України;

● прийом робіт з інших конкурсів (НЕНЦ, МАН, Державного центру позашкільної освіти тощо);

● заочний розгляд всіх робіт, які надійшли на конкурс до визначеного терміну, членами журі;

● очний захист відібраних робіт перед членами журі в Києві та визначення фіналістів (НТУУ «КПІ», середина квітня);

● повторний захист фінальних робіт (6-12 робіт) ВЮВП і визначення переможців (Гран-прі, 2-е і 3-є місця);

● нагородження переможців у Посольстві Швеції в Україні (дата узгоджується кожного року окремо);

● участь переможця(-ів) всеукраїнського конкурсу у SJWP (Стокгольм, Швеція, кінець серпня – початок вересня);

● нагородження грамотами і відзнаками учасників конкурсу та фіналістів у школах на День знань (факультативно). Захист роботи конкурсантом має тривати до 5 хв., відповіді на запитання від членів журі можуть тривати до 15 хв. Форма захисту – стендова.

5. Нагородження учасників

● Всі учасники ВЮВП отримають диплом учасника від Організатора конкурсу.

● Фіналісти ВЮВП отримають диплом фіналіста та грамоти від партнерів конкурсу, цінні подарунки від спонсорів та можливість публікації роботи у науково-практичному журналі «Вода і водоочисні технології».

● Переможці конкурсу (Гран-прі, 2-е і 3-є місця) отримають дипломи і цінні подарунки та будуть запрошені у посольство Швеції на урочистий прийом.

● Переможець Гран-прі Всеукраїнського конкурсу отримає у посольстві Швеції диплом переможця, нагороду «МЕДІУМ» (скляну краплю, що символізує чистоту води і довкілля) від Організатора та поїде у Стокгольм для участі у Міжнародному конкурсі Stockholm Junior Water Prize (SJWP).

6. Участь переможця ВЮВП у Міжнародному конкурсі SJWP Фінальний проект англійською мовою (реферат та 2 банери форматом 90 х 120 см), документи фіналіста та, за необхідності, супроводжуючої особи (керівник, член сім’ї), необхідні для оформлення візи в Посольстві Швеції в Україні, необхідно надіслати на електронну адресу Організатора. Перелік документів можна дізнатись на веб-сторінці посольства Швеції в Україні. При колективному виконанні роботи для участі в SJWP у Стокгольмі допускається участь не більше 3-х учнів. Організатор забезпечує візову підтримку учасникам української делегації для поїздки в Стокгольм. Учасник SJWP від України представить готовий проект та публічно його продемонструє разом з переможцями національних конкурсів з цілого світу в Стокгольмі (Швеція) під час Світового Водного тижня (World Water Week), який проходить щороку в кінці серпня – на початку вересня в Міжнародному виставковому центрі. Захист проектів триває 2 дні, протягом яких міжнародне журі вислухає кожного конкурсанта та поставить запитання. Учасники повинні бути готовими до обговорення своїх проектів з вченими, політиками та журналістами, учасниками Світового водного тижня. Стенд українських учасників перед церемонією нагородження відвідає посол України у Швеції. Крім захисту робіт, для переможців національних етапів у Стокгольмі передбачена цікава і насичена культурно-пізнавальна програма. Усі переможці національних етапів на церемонії нагородження у Стокгольмі отримають дипломи. Переможець Міжнародного конкурсу SJWP у Стокгольмі отримає скульптуру з блакитного кришталю у вигляді краплі води та стипендію розміром 5000 $ USА.

7. Оформлення проекту Проект повинен складатись з трьох частин: І частина – текстова (електронна версія – обов’язкова): Обсяг реферату з додатками не повинен перевищувати 15 сторінок формату А4; Реферат набирати шрифтом Times New Roman, кеглем 12 pt з інтервалом 1,5 між рядками, з відступами від країв листа мінімум 2 см згори і знизу та по 1,5 см з обох боків. Усі сторінки, крім титульної, нумеруються. Реферат ділиться на такі розділи і в такій послідовності:

а) Титульна сторінка (не нумерується), де обов’язково має бути вказано:

● конкурс «Всеукраїнський юнацький водний приз – (рік проведення)» На здобуття «Стокгольмського Юнацького водного призу» (Stockholm Junior Water Prize) «Entry to the Stockholm Junior Water Prize – (рік проведення)»;

● назва реферату;

● ім’я(ена) і прізвище(а) конкурсанта(ів), місце навчання; прізвище та ім’я керівника, науковий ступінь, місце роботи;

● місто, рік;

б) Початкові відомості:

● Резюме (короткий опис роботи) українською та англійською мовами – не більше 2000 знаків кожною мовою;

● зміст (список всіх розділів і підрозділів);

● список використаних абревіатур та акронімів;

● подяки (всім, хто допоміг виконати проект);

● коротка біографія учасника(ів) (половина сторінки);

● контактні дані учасника(ів) та керівника(ів) (адреса, телефони, e-mail, skype тощо). Сторінки з початковими відомостями бажано пронумерувати римськими цифрами, сам реферат арабськими.

в) Власне реферат повинен мати такий зміст:

● вступ; ● використані матеріали і методи;

● проведені дослідження;

● отримані результати;

● аналіз подібних досліджень у світі;

● висновки;

● список літератури;

● додатки (фотографії, рисунки, ілюстрації, графіки, схеми тощо, крім тих, що супроводжують текст, не більше 5 сторінок). Якщо реферат буде більшого обсягу, він не розглядатиметься членами журі. ІІ частина – ілюстративна, використовується при захисті (1-2 банери або плакати, кожен розміром max 90 х 120 см (ширина х висота), де коротко і наочно представлена робота). Рекомендується подати максимум ілюстрацій з короткими коментарями, які дають можливість зрозуміти суть роботи. Матеріали ілюстративної частини не повинні повторювати матеріали реферату. ІІІ частина – демонстраційна, виконується факультативно (не обов’язково). Це може бути макет, діюча модель технічного рішення тощо, зроблена у довільній формі. Контактна інформація: координатор конкурсу ВЮВП

Оксана Денис тел.: (032) 260 21 89, 067 673 46 44 e-mail: sjwp.ua@gmail.com http://waternet.ua/contest/about/

 

Comments are closed.