Чому закладений ніс?

Как вылечить насморк у ребенка

Как вылечить насморк у ребенка

Міфи і правда

З усіх захворювань нежить, мабуть самий розповсюджений, Червоний ніс, очі, які сльозяться і безперервне чихання видають людину у якої нежить. Про це захворювання знають усі, але в той же час з ним пов’язано багато помилок. Спробуємо в них розібратися.

Риніт сам проходить через тиждень, тому його можна не лікувати

Це не правда. При відсутності лікування нежить може обернутись серйозними ускладненнями. Серед них – синусит, отит, фарингіт, ларингіт, бронхіт, пневмонія та ін. Якщо за два тижні після початку лікування вам так само важко дихати, проявляється головний біль, турбують гнійні виділення з носа, значить у носових пазухах розвивається інфекція. Тож обов’язково зверніться до отоларинголога!

 

Судинозвужуючі краплі викликають звикання

Це правда. Судинозвужуючі засоби допомагають зменшити закладеність носа і полегшити дихання. Однак вони не підходять для тривалого застосування. Зловживання судинозвужуючими краплями порушує слизову оболонку носа. Тому вона з часом починає відмирати – формується хронічний атрофічний риніт, або краплезалежний ніс. Щоб запобігти цього, приймайте краплі не більше 5-7 днів.

 

Нежиттю не можна заразитись

Це не так. Якщо причиною нежиті стала риновірусна інфекція, то заразитись можна. Найчастіше так хворіють осінню та весною. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, а джерелом інфекції є хвора людина або носій даного вірусу. Враховуйте й те, що заразитися можна й при використанні особистих речей хворої людини.

 

Носовими хустинками при риніті користуватись шкідливо

Це правда. Більшість людей, поки хворіють, користуються однією носовою хустинкою. І це дійсно шкідливо. Справа в тому, що коли людина користується хустинкою, на ній залишається багато мікробів. Коли знову піднести ту ж саму хустинку, то мікроби знову потрапляють в організм. Нежить тільки посилиться. Тому, користуйтесь одноразовими паперовими серветками.

 

Якщо закладений ніс,  добре закапувати його часником

Не варто цього робити. Інакше можна отримати опіки слизової оболонки. Фітонциди, які містяться в часнику, дійсно вбивають віруси. Однак його краще вживати з їжею.

 

Промивання носа сольовими розчинами допомагають не хворіти

Це правда. Носоглотка – це свого вхідні ворота, через які в організм проникають, щоб влаштуватись там віруси і бактерії. Найкращий спосіб уникнути цього і допомогти імунітету – промивання носових ходів. Завдяки цій процедурі зволожується слизова, а з носу видаляються слиз і мікроби. Для промивання краще використовувати розчин морської води, який продається в аптеках.

 

Краплі від нежиті потрібно закрапувати лежачи

Це не так. Щоб ліки потрапили в ніс і там залишились, потрібно злегка відкинути голову назад і нахилити на бік – в сторону тієї ніздрі, яку маєте закрапати. Не варто лягати або сильно відкидати голову: в такому положенні краплі не всмоктуються, а миттєво затікають в горло. Воно пересихає і болить ще більше, а носове дихання не відновлюється.

Comments are closed.