Світ відзначив день пам’яті жертв Голокосту

день голокосту

Щорічно 27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Пам’ятна дата була затверджена Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року в резолюції 60/7.

Саме цього дня, 27 січня 1945 року, Радянська Армія визволила в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування цього концтабору в ньому загинули, за деякими оцінками, від 1,5 до 2,2 млн осіб.

У Чернівцях відбувся мітинг-реквієм, присвячений Міжнародному Дню пам’яті жертв Голокосту.

У Центральний міський палац культури завітали люди різного віку та національностей, аби вшанувати мільйони жертв нацизму, повідомляє ТРК АСС.

Саме цього дня 1945 року радянська армія визволила в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування концтабору в ньому загинуло понад 2 мільйони людей. Найбільше від нацизму постраждав єврейський народ, та дискримінації, вбивств та знущань зазнали і представники інших спільнот. Головний равин Буковини молився за жертв нацизму та мир. А школярі із соняшниками в руках показали виставу міні-історій життя євреїв, яку підготували разом із вчителями.

Діана, учасниця мітингу-реквієму
розповідає: “Голокост – ми вивчаємо у школі, в нас навіть є окремий урок. Ці соняшники означають, в нашій сценці є слова, що в ГЕТТО немає квітів, ці квіти означають, що ми перемогли усі нацистські закони”.

Cьогодні увесь світ згадує Голокост. В Чернівецькій області 70-80 тисяч євреїв загинули під час війни. Ми маємо це пам’ятати, щоб була повага. Сьогодні була спеціальна молитва за усіх, які загинули під час війни, і щоб настав мир. І ми згадуємо про 6 мільйонів євреїв, що загинули в таборах, – сказав головний равин Буковини Менахем Гліцнштейн.

Comments are closed.